Warmtepompen

Warmtepompen benutten de gratis duurzame energie van de bodem, lucht of water voor verwarming, koeling en warm tapwater. U bespaart zo 25 tot 40% op energiekosten vergeleken met een HR CV-ketel.

Koelt en verwarmt, duurzaam

De warmtepomp gebruikt de warmte uit water, grond of lucht. Zelfs kan de warmtepomp voorzien in warm water. Dat de warmtepomp ook ventileert en koelt en dus werkt als een airconditioning is minder bekend. Toch is het een goede optie om een warmtepomp als airco in te zetten, omdat de warmtepomp energiezuinig en duurzaam is. Je kunt aardig wat besparen door het gebruik van een warmtepomp wanneer je deze inzet om te verwarmen. De energiebesparing is natuurlijk wel afhankelijk van de gewenste temperatuur. In combinatie met een ander systeem, zoals vloer of wandverwarming, werkt de warmtepomp het beste. Een warmtepompsysteem is dus zuinig in energie, maar dat is niet het enige voordeel.

Werking warmtepomp

De werking van eenwarmtepomp is vergelijkbaar met die van een omgekeerde koelkast. De afbeelding hiernaast toont het werkingsprincipe. Een vloeibaar koudemiddel dat al op lage temperatuur kookt (verdampt) wordt door de toegepaste bron opgewarmd (aardbodem, grondwater of ventilatie- /buitenlucht). Door het opnemen van de warmte zal de vloeistof verdampen. Deze damp wordt door een compressor samengedrukt waardoor de temperatuur van de damp verder stijgt. Vervolgens wordt de warmte - via een warmte-wisselaar (condensor) - afgegeven aan het water van de centrale verwarming. De damp koelt hierdoor af en zal gaan condenseren tot vloeistof. Het expansie-ventielverlaagt de druk zodat de damp volledig condenseert tot vloeistof. De kringloop kan weer opnieuw beginnen.

Warmtepomp ook voor koelen en warm water

Warmtepompen zijn vernuftige apparaten. Want behalve verwarmen en warm tapwater leveren, kunnen sommige typen uw woning in de zomer tevens milieuvriendelijk en energiezuinig koelen (minimaal 2 x zuiniger dan airconditioning). Dat gebeurt onzichtbaar en stil via bijvoorbeeld vloerver-warmingsbuizen of ventilatorconvectoren. Zo heeft u optimaal wooncomfort en is een extra investering in airconditioning niet nodig.

Warmtepompen worden ook - speciaal voor warm tapwaterbereiding - geleverd met een grotere voorraadboiler (warmtepompboiler). Omdat daarvoor hogere temperaturen nodig zijn dan voor verwarming, wat ten koste gaat van het rendement, verwarmt een elektrisch element het tapwater boven een temperatuur van 60 °C.

Vosse Heemstede - Warmtepompen

Vosse Heemstede en onze monteurs zijn gecertificeerd zijn om cv-ketels, gashaarden en geisers te mogen plaatsen, onderhouden of repareren.