Vloerverwarming

Voor goed geïsoleerde woningen, in combinatie met HR ketel of warmte- pomp, is vloerverwarming de meest ideale verwarming.

Vloerverwarming is de meest ideale verwarming voor goed geïsoleerde woningen. Met zo’n systeem voelt een mens zich al comfortabel en behaaglijk bij een temperatuur die 1 à 2°C lager ligt dan bij verwarming met radiatoren. Dat komt door het grote verwarmde oppervlak wat aangename stralingswarmte geeft en de ruimte effectiever en efficiënter verwarmd. Tevens levert vloer- en wand-verwarming al gauw 10 tot 20% energiebesparing op, tenminste wanneer u stookt met een Hoog Rendement cv-ketel of warmtepomp.

Bij radiatoren is de watertemperatuur normaal 90–70º C, bij vloerverwarming is dat slechts 35–30º C. Hoe lager de temperatuur in het verwarmingscircuit, hoe hoger het rendement van de HR ketel of warmtepomp en dus des te lager het energieverbruik.

Vloer- en wandverwarming (elektrisch)

Vloerverwarming is ook verkrijgbaar in elektrische uitvoering. Elektrisch verwarmen is ca. drie keer duurder dan met aardgas. Daarom wordt het hoofdzakelijk in bestaande woningen voor kleinere vertrekken zoals een badkamer, keuken of serre toegepast. Maar ook wanneer vloerverwarming via de c.v. bouwtechnisch, of anderszins niet wenselijk of mogelijk is. Het wordt als compleet prefab-systeem met zeer geringe bouwhoogte geleverd en kan bij een verbouwing of renovatie eenvoudig op praktisch elke vloer worden aangebracht. Er zijn zelfs systemen die perfect geschikt zijn voor houten en laminaatvloeren. De regeling gebeurt met een (klok)thermostaat.

Temperatuurregeling

Vloerverwarming bestaat, afhankelijk van het aantal vertrekken en de grootte daarvan, uit een aantal groepen kunststof vloerbuizen. Deze groepen komen op een centraal punt samen, bijvoorbeeld in een kast in de hal of bij de cv-ketel, waar ze worden aangesloten op een verdeler. De temperatuur wordt handmatig of met een (klok)thermostaat, centraal of per vertrek (eventueel draadloos) geregeld via de verdeler. Vloer- en wandverwarming zijn in hoge mate zelfregelend. Wanneer de temperatuur in een vertrek hoger wordt, zal de warmteoverdracht op de lucht vanzelf minder worden. Door de grote massa waarin de warmte gebufferd wordt, is vloer- en wandverwarming een traag systeem. Snel regelen gaat niet, ook nachtverlaging is daarom minder effectief is. Je moet wat de regeling betreft, langer vooruit denken.